Zorgen om hypotheekonrust vs
hypotheekonrust AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB), de bewaker van de financile stabiliteit in ons land, kijkt met 'zorg' naar de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. ,,Die dingen in de VS houden we scherp in de gaten, meldt de woordvoerder van DNB desgevraagd. Hij reageert daarmee op de onrust in de VS die ook gevolgen kan hebben voor Nederland.


Volgens n DNB-rekenmodel zouden de huizenprijzen in Nederland met dertig procent kunnen dalen als de crisis plotseling overslaat op de kredietmarkt.


Verschillende Amerikaanse banken kampen inmiddels met grote financile problemen nu veel Amerikanen hun hypotheekschuld niet meer aflossen. Op de beurzen is de angst teruggekeerd, want misschien vallen de banken om. De AEX noteerde gisteren een forse min van 2,3 procent op 473,4 punten. Wall Street noteerde eergisteren het op een na grootste puntenverlies in vier jaar.


DNB waarschuwt tegen paniek. Het Nederlandse financile stelsel is oerdegelijk. De banken zitten goed in de slappe was. Ook heeft DNB vertrouwen in de kwaliteit van Nederlandse hypotheken. De Nederlander krijgt genoeg geld om zijn lening af te betalen. Daarnaast heeft de gemiddelde hypothecaire lening een lange looptijd, waardoor renteschommelingen makkelijker verwerkt worden.


Toch is de centrale bank niet helemaal gerust, zo blijkt. Begin deze maand publiceerde DNB voor het eerst een rekenkundig model, waarbij rekening werd gehouden met een wereldwijde krach op de huizenmarkt.


Het volgens DNB theoretische model sluit aan bij de ontwikkeling op de Amerikaanse huizenmarkt, waar de prijzen in de tweede helft van 2006 naar beneden zijn gegaan. De krach zou over kunnen slaan op de landen van de eurozone, waaronder Nederland.


,,We willen benadrukken dat dit een rekenkundige exercitie is met vele mitsen en maren, maar we hebben de nieuwe rekensom niet voor niets gemaakt. Het zogenaamde stressmodel probeert te voorspellen wat er gebeurt als het echt misgaat op de huizenmarkt, waardoor het vertrouwen verdwijnt en kuddegedrag de crisis zou kunnen versterken.


Een krach zou ervoor kunnen zorgen dat banken de kredietkraan dichtdraaien, waardoor huizenkopers getroffen worden. In Nederland zouden de huizenprijzen in drie jaar tijd met dertig procent kunnen dalen. Ook de economische groei die in 2006 lekker op gang is gekomen, krijgt een forse tik te verwerken van ruim drie procent.


Officieel is de bank gerust over de Nederlandse hypotheekmarkt, maar in het begin deze maand gepubliceerde Overzicht Financile Stabiliteit in Nederland worden er aardig wat nadelen gepresenteerd. Nederlanders zijn kampioenen lenen. De hypothecaire schuld bedraagt bijna 500 miljard euro: in omvang vergelijkbaar met ons bruto binnenlands product. Gezinnen zijn daardoor kwetsbaar voor financile schokken. Vooral starters zijn extra kwetsbaar, want door de hoge huizenprijzen moesten die veel extra geld lenen.

Bron: Algemeen Dagblad 15 maart 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief