Woekerpolis verliest terrein
Woekerpolis AMSTERDAM - De verkoop van beleggingsvezekeringen is volledig ingestort. In februari werden meer dan de helft minder nieuwe polissen afgesloten dan in dezelfde maand van 2006.


Beleggingsverzekeringen liggen al enige tijd onder vuur. Verzekeraars zouden klanten onvoldoende hebben genformeerd over de hoge kosten van de polissen en de lage rendementen die daar het gevolg van zijn.


Uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek blijkt dat de verkoop van beleggingspolissen sinds december ernstig is ingezakt. In januari liep het aantal nieuwe polissen met 25 procent terug ten opzichte van het jaar daarvoor, en in februari met meer dan de helft.


De Consumentenbond heeft negen aanbieders van beleggingsverzekeringen onderzocht en komt tot de conclusie dat verzekeraars nog steeds onduidelijke en soms zelfs misleidende informatie verspreiden. Zes verzekeraars lichten de consument niet periodiek voor over de voorspelde waarde van hun belegging op de einddatum en over de betaalde premie. Twee aanbieders geven geen enkele informatie over de financile gevolgen bij tussentijdse beindiging van de verzekering.


''Het probleem is dat aanbie-ders beleggingsverzekeringen als spaar- of beleggingsproduct aanprijzen, terwijl het om een verzekering gaat. Dat betekent dat voortijdige beindiging van de overeenkomst veel geld kost. Dat wordt de consument er meestal niet bij verteld,'' zegt Rob Goedhart van de Consumentenbond.


In een brief aan het Verbond van Verzekeraars eist de Consumentenbond dat beleggingspolissen niet meer worden aangeprezen als spaar- of beleggingsproduct. Ook moeten verzekeraars de consument uitdrukkelijk wijzen op de financile gevolgen van voortijdige beindiging van de beleggingsverzekering.


Eerder oordeelde de commissie-De Ruiter al dat verzekeraars duidelijk moeten maken welk deel van de inleg bestemd is voor premie, welk deel voor beleggingen en welk deel voor dekking van de kosten. De verzekeraars hebben die aanbeveling overgenomen, maar het nieuwe model wordt op zijn vroegst pas op 1 januari 2008 ingevoerd. ''We moeten ook oog hebben voor het hier en nu,'' verduidelijkt Goedhart. ''Onder druk van de negatieve publiciteit is de populariteit van beleggingsverzekeringen flink afgenomen, maar het afgelopen jaar zijn er nog altijd 51.000 polissen verkocht. Ook die consumenten hebben recht op goede informatie.''

Bron: Het Parool 7 april 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief