Vliegtickets retour bij hypotheek
Vliegtickets ROTTERDAM - Een hypotheek afsluiten en dan geld en vliegtickets terugkrijgen. Hypotheekplaza.nl geeft zo een belangrijk deel van de gehele afsluitprovisie terug. Niets nieuws onder de zon, meent Vereniging Eigen Huis.


Bij het afsluiten van een hypotheek verdienen de tussenpersonen enkele duizenden euros aan de zogenoemde afsluitprovisie. Er verschijnen steeds meer hypotheekverkopers die deze provisie teruggeven aan de consument. Vorige week kwam de eerste internethypotheekadviseur, Hypotheekplaza.nl, op de markt die stelt bijna alles terug te geven aan de consument.


,,We geven 75 procent van de afsluitprovisie terug. De rest houden we om de kosten te dekken, licht Heino Bouman, directeur Hypotheekplaza.nl, toe. ,,Mensen die bij ons een hypotheek willen afsluiten zijn veelal mensen met ervaring in het kopen van een huis. Zij kunnen alles via de site doen. Er werken geen mensen die de klant telefonisch te woord staan. Om zeker te zijn dat we met serieuze mensen zaken doen, moeten deze voor het aanvragen van een hypotheekofferte 200 euro betalen. Dat geld krijgt de klant terug bij het afsluiten.


De klant moet bij deze nieuwe online tussenpersoon zelf het klant-, en risicoprofiel invullen. Een digitaal poppetje kan de aanvrager helpen. Het legt mondeling en via teksten op het beeldscherm uit wat de verschillende hypotheekvormen zijn.


Bouman: ,,Onze software toont uiteindelijk vijf offertes. Een klant kan kiezen om met n verder te gaan.


Bouman maakt de kanttekening dat de klant niet de gehele afsluitprovisie teruggestort krijgt. ,,Via onze partners Siemens en Transavia krijgen de mensen voor veertig procent van het retourgeld tegoedbonnen.


Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt dat Hypotheekplaza niets nieuws brengt. ,,Of het moet de verpakking zijn. Je krijgt een deel van je provisie terug in de vorm van tegoedbonnen, aldus Hans Andr de la Porte van VEH. ,,Verder hebben we ontdekt dat als de klant voor de looptijd stopt, bijvoorbeeld door een scheiding, hij opdraait voor het terugboekrisico. De geldverstrekker betaalt Hypotheekplaza namelijk een provisie bij afsluiting van rond de twee procent. Als de looptijd niet wordt uitgediend dan wil de geldverstrekker geld zien van Hypotheekplaza. Uit de kleine letters maken wij op dat de klant opdraait voor die terugbetaling. Het kan zijn dat er dan duizenden euros moeten worden terugbetaald.


Bouman kan zich niet vinden in de uitdrukking kleine lettertjes: ,,Op onze site staan duidelijk de leveringsvoorwaarden. Wie binnen vijf jaar stopt moet iets aan ons terugbetalen.

Bron: Algemeen Dagblad 21 januari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief