Verzekeraars weten soms niets van hun polis
Verzekeraars DEN HAAG - De onrust over de beleggingspolissen is groot. Jan Wolter Wabeke, Ombudsman Verzekeringen, merkt dat aan de stroom klachten die hij binnenkrijgt. ,,Je ziet dat mensen zich verschrikkelijk kwaad maken. Dan sturen ze hun beleggingspolis op met een krantenknipsel uit het AD over de woekerpolis-affaire.


,,Schande, zeggen ze dan. Ik moet iets voor ze doen, vinden ze. Soms is het helemaal geen beleggingspolis, maar een gewone verzekering. Veel mensen weten niet wat ze hebben gekocht.


Eigenlijk zou hij een hele pagina willen gebruiken om de mensen duidelijk te maken wat ze eerst moeten doen, voordat ze hem inschakelen. ,,Vraag eerst aan een deskundige wat er mis is met je product. Stap dan met je klacht naar de verzekeraar of tussenpersoon. Kom je er niet uit, dan kun je bij mij komen.


Wabekes positie is sinds vorig week nog belangrijker geworden. Hij en medejurist Edgar du Perron, voorzitter van de geschillencommissie financile dienstverlening, zoeken op verzoek van minister Zalm van Financin naar een oplossing voor de woekerpolissen. Zalm wil voorkomen dat er een drama ontstaat zoals in de aandelenlease-affaire, waarbij de rechtbanken werden overspoeld door tienduizenden klanten.


Dat er veel herrie is over de beleggingsverzekeringen heeft de branche aan zichzelf te wijten, vindt Wabeke. ,,Verzekeraars hebben te lang gewacht toen de discussie over de transparantie losbrak. Ze staken hun kop in het zand. Als er vooruitgang was dan ging dat voetje voor voetje, het was pappen en nathouden, zegt hij enkele dagen voor de benoeming door Zalm.


Gelukkig is de toezichthouder AFM sinds kort actief op de verzekeringsmarkt, ziet hij. De verzekeringsbranche lijkt eindelijk wakker geschud.

Er zijn verzekeraars, weet Wabeke, die alles op orde hebben of eventuele fouten snel herstellen, maar er zijn er ook die net luisteren naar de uitspraken van de ombudsman als die een klacht gegrond heeft verklaard.


Die tussenpersonen houden normaal gesproken de belangen van de klant in de gaten, maar te vaak doen ze dat niet. ,,Veel tussenpersonen laten liggen wat hun kerntaak is. Dan krijg je weer een welles-nietesdiscussie tussen klant en tussenpersoon. Is er weer een formuliertje aan de keukentafel ingevuld. Zijn er klanten die niet eens hun inleg terugkrijgen. Dan durft de verkoper ook nog keihard te zeggen dat ie niet wist hoe hoog de kosten van de verkochte polis waren. Als je dat zegt dan neem je je vak niet serieus, oordeelt Wabeke.


Nog erger is volgens de ombudsman dat sommige verzekeraars niet weten welke producten ze hebben verkocht. ,,Ik vind het onthutsend als ik, de ombudsman, de medewerkers van een verzekeraar moet uitleggen wat voor een product ze hebben verkocht. Die kennis is er niet, want het is een beleggingsproduct van een andere maatschappij die ze ooit hebben overgenomen. U kent ze wel: de maatschappijen die bestaan uit voorgangers die op hun beurt ook weer voorgangers hadden. De expertise is weg, omdat de medewerkers niet mee zijn verhuisd, of zijn weggesaneerd.


,,Dan is er nog het probleem van de vele personeelswisselingen in het management. Voorheen had je mensen die lang werkten bij een verzekeraar. Dat is de laatste tijd anders. Je ziet leidinggevenden die niet uit de verzekeringswereld komen, je ziet leidinggevenden die targets willen halen en na een paar jaar verder willen. Dat mag allemaal van mij, maar we spreken over het verzekeren. Dat is een bedrijfstak voor de lange adem. Dat betekent dat de verzekeraar en de klant eigenlijk getrouwd zijn, vindt Wabeke. ,,Probeer dan als maatschappij dicht bij je klant te staan.

Bron: Algemeen Dagblad 25 januari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief