Verwarring rond studie naar beleggingspolissen
beleggingspolissen De opvolger van demissionair minister Zalm (Financin) zal moeten beslissen of een onafhankelijke commissie een inventarisatie van alle verschillende beleggingsverzekeringen, in de volksmond inmiddels woekerpolissen, gaat uitvoeren. De Tweede Kamer bleek gisteren verdeeld over deze vraag.


De verwarring nam toe toen bleek dat professor Alfred Oosenbrug, op verzoek van de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging Effectenbezitters, al bezig is een inventarisatie te maken van alle beleggingsverzekeringen. Zalm gaat nu op korte termijn praten met Oosenbrug, die ook wel de nagel aan de doodskist van verzekeraars wordt genoemd, en brengt binnen twee weken verslag uit aan de Kamer. Daarna wordt besloten of Oosenbrug wordt opgewaardeerd tot een heuse commissie en of hij aan zal moeten geven met welke polissen iets mis is.


Een deel van de Kamer ziet graag dat Oosenbrug officieel door de minister van Financin wordt gevraagd, zodat hij een meer gewichtig en onafhankelijk onderzoek kan doen. Zalm stelde echter zeer duidelijk daar geen behoefte aan te hebben. Wat de liberaal betreft, kan de hoogleraar verzekeringsrecht wel personele ondersteuning krijgen.


Het Verbond van Verzekeraars vindt een onderzoek door Oosenbrug overbodig, omdat het Klachteninstituut Financile Dienstverlening, dat bemiddelt tussen gedupeerden en verzekeraars, ook een inventarisatie zou kunnen maken van de verschillende beleggingsverzekeringen die er bestaan. Verder zou het instituut, dat al bezig is met bemiddeling voor gedupeerden van te dure beleggingspolissen, alle benodigde informatie al hebben.


De Consumentenbond is het daar niet mee eens, omdat consumenten niet gedocumenteerd en gemotiveerd al hun klachten over de polissen aan kunnen leveren bij het klachteninstituut, simpelweg omdat ze niet over voldoende informatie beschikken. Daar zou Oosenbrug, met of zonder een commissie, dan een rol kunnen spelen.


Voor de Kamer is het vervolgens van belang dat de verzekeraars de uitspraken die het Klachteninstituut doet over individuele polissen als bindend beschouwen voor alle andere vergelijkbare producten en zelf de mogelijk gedupeerden benadert.


Tijdens het debat werd verder duidelijk dat een meerderheid in de Kamer van PvdA, CDA en de SP vindt dat de financile bijsluiter van een polis op dit moment niet voldoet. Zalm blijft op zijn standpunt dat een bijsluiter iets anders is dan een offerte en daarom aan andere regels onderworpen dient te worden.

Bron: Overgeld.nl 9 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief