Veh waarschuwt tegen verzekeraars
verzekeraars AMSTERDAM Houders van beleggingsverzekeringen moeten zich niet laten verleiden tot het tekenen van een zogenoemde finale kwijting. Zon verklaring betekent dat de consument geen aanspraak meer kan maken op een eventuele schadevergoeding in het licht van onderzoek naar de zogenoemde woekerpolissen. Die waarschuwing uitte de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag.


De VEH stelt dat als een beleggingsverzekering tot uitkering komt, aan het einde van de looptijd of bij tussentijdse afkoop, verzekeraars de klant vragen akkoord te gaan met een uitbetaling van het opgebouwde bedrag. Als de verzekerde tekent, wordt de verzekeraar van alle verdere verplichtingen ontslagen, aldus de VEH. Momenteel loopt er een onderzoek naar het conflict rond beleggingsverzekeringen.


Het Verbond van Verzekeraars zegt dat er niets klopt van de constatering van de Vereniging Eigen Huis. Zon finale kwijting geldt uitsluitend voor klanten die hun polispapieren niet meer kunnen vinden. Zij moeten tekenen voor ontvangst van het uitgekeerde bedrag, aldus een zegsman. Hij zei dat het verbond over de kwestie een brief gaat sturen aan de VEH.


Vorige week bepaalde demissionair minister Zalm van Financin dat er een onderzoek komt naar omstreden polissen. Zalm ondersteunt een lopend onderzoek dat is ingesteld door de Stichting Verliespolis. Die stichting heeft de voormalig hoogleraar verzekeringseconomie Alfred Oosenbrug gevraagd te kijken naar de beleggingspolissen. De Stichting Verliespolis is een initiatief van de Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Effectenbezitters en de verzekeringssite Independer.


De bedoeling is dat Oosenbrug zijn bevindingen doorspeelt aan de Ombudsman, die op zijn beurt oordeelt of een bepaalde polis wel deugt. Verzekeraars hebben hun beklag gedaan bij de minister over de benoeming van Oosenbrug. Volgens hen is hij niet onafhankelijk genoeg en is er sprake van belangenverstrengeling. Het Verbond van Verzekeraars heeft leden opgeroepen niet mee te werken aan het onderzoek.


Inmiddels hebben de verzekeraars een gesprek gehad met minister Zalm over de kwestie. Over de uitkomst daarvan wilde het ministerie van Financin dinsdag niets kwijt. We spreken deze week ook nog met Verliespolis. Dat wachten we even af, aldus een woordvoerder. Ook de verzekeraars konden niets vertellen over de bijeenkomst.


De onrust rondom de zogenoemde woekerpolissen kwam vorig jaar flink op gang. Toen liet de Autoriteit Financile Markten (AFM) zich kritisch uit over bepaalde financile producten. Hoge verborgen kosten zouden het rendement drukken.

Bron: Reformatorisch Dagblad 13 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief