Veh verzekeraars vermommen woekerpolis als spaarproduct
verzekeraars Consumenten worden nog altijd misleid met beleggingsverzekeringen die als spaarproducten worden verkocht. Door versluierende namen als 'Levensplan Sparen' halen klanten een risicovolle en dure beleggingsverzekering in huis, concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een uitgebreid onderzoek naar deze polissen.


De lijst, waarop onder andere producten van Aegon, Interpolis, Postbank en Reaal prijken, wordt vandaag gepubliceerd op de website van VEH.


Voorbeelden van creatieve maar misleidende namen zijn volgens Vereniging Eigen Huis Beleggingsvrij Sparen van Reaal, Het ideale spaarplan van Conservatrix, Safe Hypotheek van Aegon, Winstvastplan van de Postbank en Inlegzeker van Interpolis.


Verkopers van beleggingsverzekeringen hebben vorig jaar beloofd klanten meer inzicht in de financile risico's te bieden. Deze 'woekerpolissen' zijn omstreden. Vorig jaar onthulde deze krant dat de toezichthouder Autoriteit Financile Markten (AFM) vaststelt dat beleggingsverzekeringen duur, complex en ondoorzichtig zijn. Gemiddeld 40 procent van elke inleg van klanten gaat op aan kosten, provisies en premies. Met de rest wordt belegd in aandelen. Daardoor komt de opbrengst vaak veel lager uit dan de consument is voorgespiegeld.


Het landelijke Klachteninstituut Financile Dienstverlening (Kifid) heeft een lijst aangelegd van financile producten die als beleggingsverzekeringen gelden. Op de website staan 1200 producten. Volgens Vereniging Eigen Huis blijkt deze lijst verre van volledig; er zijn nog volop polissen met misleidende productnamen in omloop die consumenten op het verkeerde been zetten.


De AFM zegt in een reactie de verzekeraars te houden aan hun toezeggingen, aldus een woordvoerder. We gaan ervan uit dat ze hun producten controleren, we zullen dat nauwgezet volgen.


Vereniging Eigen Huis probeert via de Stichting Verliespolis een collectieve schadevergoeding met verzekeraars te regelen voor alle klanten die door te hoge kosten van beleggingspolissen gedupeerd worden.


Minister Wouter Bos (Financin) heeft een onafhankelijk feitenonderzoek toegezegd.

Bron: Overgeld.nl 16 mei 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief