Tussenpersonen liegen hypotheekklanten voor
hypotheekklanten DEN HAAG - Een groot deel van de hypotheekklanten wordt verkeerd voorgelicht door hun adviseurs. Daarmee overtreden tussenpersonen alle wettelijke bepalingen, stelt toezichthouder AFM.


Klanten sluiten op aanraden van hun tussenpersoon een hypotheek af die hen later in grote financile problemen kan brengen. Ook worden de maandlasten veelal te rooskleurig afgeschilderd. Hypotheekklanten moeten volgens de wet volledig worden voorgelicht over wat hun financile verplichtingen nu en in de toekomst zijn. Volgens de AFM laten de tussenpersonen dit veelal achterwege en worden zelfs beleggingshypotheken verstrekt, zonder klanten op de risico's te wijzen. Ook verzuimen tussenpersonen vaak om meerdere producten aan te bieden.


De problemen zoals de AFM schetst, komen de brancheorganisaties voor tussenpersonen onbekend voor. Ook De Hypotheker kan zich niet vinden in het rapport van de AFM. De financile waakhond zou volgens de hypotheekbemiddelaar zijn eigen onderzoek hebben afgezwakt door aan te geven alleen adviseurs te onderzoeken die de zaken mogelijk niet op orde hebben.


De AFM ontkent die nuanceringen. ,,Wij hebben duidelijk gemeld dat ook uit reguliere toezichtonderzoeken is geconstateerd dat een aanzienlijk aantal bedrijven niet voldoet aan de wet'', zegt een woordvoerder. Vereniging Eigen Huis herkent enkele problemen uit het onderzoek en wijst erop dat kopers ook zelf verantwoordelijk zijn. Verstrekkers herkennen niets van kritiek AFM.

Bron: Nederlands Dagblad 16 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief