Tussenpersonen blokkeren schaderegeling woekerpolis
Tussenpersonen Veel tussenpersonen torpederen de broze schaderegeling voor woekerpolissen. Hoewel hun brancheorganisaties zich vooraf binden aan het oordeel van de Ombudsman Verzekeringen en klachteninstituut Kifid over compensatie van gedupeerden van deze beleggingsverzekeringen, haken tussenpersonen massaal af. Ook koepel NBVA gaat nog niet akkoord, bevestigt de woordvoerder. Juristen waarschuwen dat tussenpersonen vaak niet verzekerd zijn tegen de hoge consumentenclaims. De overgrote meerderheid gaat niet akkoord, constateert financieel adviesbureau D&O.


Het zwaar bevochten compromis over deze polissen tussen verzekeraars, intermediairs en drie consumentenorganisaties voor afwikkeling van schadeclaims staat daarmee op losse schroeven, erkennen verzekeraars en tussenpersonen.


De assuradeurs en koepels van tussenpersonen hebben zich onlangs juist verplicht het oordeel van de Ombudsman Verzekeringen en klachteninstituut Kifid over polissen voor categorien met dezelfde producten over te nemen. De woekerpolissen halen vanwege hun hoge kosten, gemiddeld 40% van de inleg, geen of nauwelijks rendement uit beleggingen in aandelen.


Volgens toezichthouder AFM spiegelden adviseurs klanten sinds de jaren negentig te rooskleurige resultaten voor. Ook hen wacht een rekening. Bij geleden schade moeten tussenpersonen klanten tot 150.000 per dossier compenseren. De tussenpersonen zijn bij schuld in werkelijkheid gemiddeld 20.000 kwijt, berekent Bavam, een grote beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar.


De tussenpersonen zijn in paniek geraakt: hun aansprakelijkheidsverzekering zou in sommige gevallen de vergoeding aan een klant niet dekken. Zij willen zich uit het compromis terugtrekken. Voor 1 april, als de Kifid-regeling begint, moeten adviseurs aangeven of zij akkoord zijn met de collectieve afhandeling.


De woordvoerder van Kifid zei gisteren dat er na overleg weer eensgezindheid is met alle beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars. Maar koepel NBVA zegt terug te komen op de afspraken. We twijfelen of onze leden afdoende verzekerd zijn, bevestigt de woordvoerder. En we vrezen premieverhoging, omdat de dekking omhoog moet.


Een schadeclaim wordt normaal gedekt door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Maar niet elke fout, zoals bij geschillen over beleggingspolissen, wordt gedekt, waarschuwt directeur Jurgen Oosterbaan van D&O. Zoals je bij een conflict over je auto- of inboedelschade ondanks een polis soms ook niet ingedekt bent, zegt directeur Jurgen Oosterbaan van Bureau D&O. Intermediairs zijn vaak kleine bureaus, kwetsbaar. Dan is het uiterst onverstandig om je vooraf vast te pinnen op een regeling die het bedrijf in gevaar kan brengen.


Als de uitkomst van een geschil over de polis nog niet bekend is, aldus ook adviesbureau Schouten, is het niet nodig zich aan een uitkomst te binden. Adviseurs moeten zich ernstig beraden of ze aan de klachtenprocedure van Kifid deelnemen. De tussenpersonen die zich hebben gemeld, moeten zeggen dat ze zich hebben vergist en niet meer akkoord gaan, stelt D&O.


Het bureau waarschuwt dat de consument een oneerlijke voorsprong heeft: Die mag in alle gevallen naar de rechter stappen. Die kans heeft de adviseur na de bindende Kifid-regeling alleen bij hoge uitzondering, eigenlijk nooit. Dan staat zon klein kantoor met de rug tegen de muur.


De adviseur die de Kifid-regeling negeert, kan door een particulier voor de rechter worden aangesproken. D&O denkt dat tussenpersonen daar meestal altijd goedkoper uit zijn.


Bavam, een grote beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar, haalde afgelopen week enige kou uit de lucht. Het bedrijf wil verzekerde adviseurs toch dekking geven als zij met het bindend advies akkoord gaan.


De NBVA vreest dat deze toezegging met forse premiestijgingen gepaard gaat. Dit komt onverwacht, zegt de woordvoerder. Die stijging wordt bovendien doorberekend naar consumenten, daar kunnen we niet mee akkoord gaan.


Het Verbond van Verzekeraars stelt dat tussenpersonen wisten waarvoor ze getekend hebben, daar blijven ze verantwoordelijk voor.

Bron: Overgeld.nl 24 maart 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief