Taxatie huizen vaak te hoog
Taxatie ENSCHEDE - Makelaars in Twente wijzen uit ethische overwegingen steeds vaker taxatieverzoeken van woningen af. Reden is de druk van hypotheekverstrekkers en financiers uit te komen op een waardebedrag van de woning dat hoger ligt dan de feitelijke marktwaarde.


Dat zeggen makelaars Esther van Benthem en Hans Snijders van de NVM Twente. We zeggen regelmatig nee, omdat we weten dat mensen in de problemen kunnen komen als we de waarde van de woning hoger taxeren. Hoger taxeren gebeurt om op een bedrag uit te komen dat nodig is om een bepaalde hypothecaire geldlening te krijgen. Als een stel uit elkaar gaat en de woning moet verkocht worden, haal je het geld er niet uit, is de ervaring van de makelaars. Soms zien we taxatierapporten waarin vermeld staat dat een woning vier ton waard is, terwijl dat feitelijk 350.000 euro is. Er zijn taxateurs die het niet zo nauw nemen.


Kopers kunnen altijd wel een taxateur vinden die een huis voor een te hoog bedrag wil taxeren. Volgens de twee makelaars is de woningmarkt sinds 2001 een stuk schimmiger geworden.

Bron: Twentsche Courant Tubantia 19 mei 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief