Starters diep in schulden
Starters Jongeren die voor het eerst een huis kopen, zitten tot hun nek in de schulden. Starters zoeken net zolang tot ze een geldverstrekker vinden die een tophypotheek wil afsluiten waarbij ze tot zes keer hun bruto jaarsalaris kunnen lenen.


Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de belevingen van koopstarters van 20 tot 29 jaar. De consumentenorganisatie is geschrokken van de uitkomsten en slaat alarm. De VEH adviseert koopstarters zonder eigen geld om maximaal 4 tot 4,5 keer het bruto jaarsalaris te lenen voor een woning.


Ook hypotheekvertrekkers moeten terughoudend zijn en de starters beschermen tegen grote financile problemen in de toekomst, vindt de vereniging. Zeker gezien de gedragscode voor hypotheekverstrekkers, die geldt sinds 1 januari. Daarin staat dat banken geen te hoge hypotheken meer mogen afsluiten.


Uit het onderzoek blijkt dat starters zich weinig bewust zijn van de risico's bij het afsluiten van een hogere hypotheeklening. ,,Ze denken vaak dat ze met hun opleiding wel een goede baan zullen vinden, zegt VEH-zegsman Hans Andr de la Porte. ,,Ook denken ze dat hun salaris op den duur wel zal verdubbelen.

Bron: Overgeld.nl 10 april 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief