Starter roekeloos met eerste huis
roekeloos DEN HAAG - Veel jonge starters op de woningmarkt nemen roekeloze financile beslissingen. Ze lenen zoveel dat ze tot wel de helft van hun huishoudinkomen kwijt zijn aan hun totale woonlasten. Bovenop zeer hoge hypothecaire lasten stapelen ze ook nog eens consumptieve schulden.


Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vast in een groot onderzoek naar het gedrag van starters in de leeftijd van 20 tot 29 jaar. Hieruit blijkt dat veel jonge mensen het heel gewoon vinden om hoge schulden aan te gaan. ,,Ze willen meteen alles: een nieuwbouwhuis, met een tuin, helemaal ingericht. Als dan binnen twee jaar hun relatie misloopt, is het financile drama compleet'', zegt woordvoerder Hans Andr de la Porte van de belangenvereniging.


Jonge starters nemen soms bewust extreme risico's, stelt VEH. ,,Ze shoppen net zolang totdat ze een hypotheekadviseur hebben gevonden die een financiering wil regelen tot wel zes keer het gezamenlijke bruto-inkomen.''


In de banksector geldt tegenwoordig de norm om niet hoger te gaan dan 4,5 keer het bruto-inkomen. Maar daar kan in een aantal gevallen van worden afgeweken, bijvoorbeeld omdat de klant zich nadrukkelijk bewust is van de risico's.


Volgens VEH staan er met name in Vinex-locaties relatief veel nieuwbouwwoningen te koop, omdat de eigenaren al snel na de koop relatieproblemen krijgen. ,,Dat bevestigen makelaars aan ons. Relaties bij jonge mensen stranden snel, en de achterblijver kan de financiering niet alleen opbrengen omdat er zwaar is geleend. Bovendien brengt de woning dan niet het bedrag op dat ze er al in gestoken hebben.''

Bron: Nederlands Dagblad 11 april 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief