Spaarhypotheek vervroegd aflossen met afkoop levenverzekering
levenverzekering Ik heb een spaarhypotheek en voor de aflossing heb ik een leven hypotheek verzekering moeten afsluiten waarvan ik de premie vanuit een premie-depot betaal. In het jaar dat ik 65 word zou ik de afkoopwaarde hebben bereikt om m'n hypotheek af te lossen.


Jaarlijks los ik nu 10% boetevrij af daar ik m'n vaste lasten wil verlagen. Is het mogelijk dat, wanneer de bereikte afkoopwaarde van de leven hypotheek verzekering groter is dan m'n resterende hypotheek, dit bedrag direkt wordt uitgekeerd om de hypotheek af te lossen? Of moet ik wachten tot mijn 65ste?


En in het geval dat ik de woning zou verkopen zonder een nieuwe te kopen, wat gebeurd er dan met de verzekering? Keert die dan ook uit of moet ik toch tot m'n 65ste wachten?


Eerdere afkoop is mogelijk maar houdt u rekening met de fiscale gevolgen: afhankelijk van het moment dat u de polis heeft gesloten moet u minimaal 12 jaar (voor 1992 gesloten) of 15/20 jaar premie hebben betaald. Alleen dan is de uitkering belastingvrij. Heeft u ooit een extra hoge premie betaald, dan kunnen de termijnen ook nog verschuiven.


Houdt u ook rekening met mogelijke extra kosten die de vezekeraar in rekening brengt bij afkoop. De verzekeraar kan u een opgave doen van de afkoopwaarde.


Bij eerdere verkoop van de woning lost u de hypotheek af en kunt u de polis afkopen. Voortzetten van de polis kan meestal ook, maar omdat bij een spaarhypotheek de rentevergoeding in de polis is gekoppeld aan de hypotheekrente die u betaalt. U zult dan dus een lagere rente op het tegoed in de polis ontvangen.

Bron: Overgeld.nl 20 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief