Risicoklanten geen probleem voor elq
Risicoklanten ZWANENBURG - Huiseigenaren die hun hypotheek niet meer kunnen aflossen? Dat komt bijna niet voor bij ELQ Hypotheken uit Zwanenburg. ELQ-directeur Ebbo de Jong: ,,Jaarlijks worden n of twee huizen gedwongen verkocht.


Dat is opmerkelijk, want ELQ bedient klanten die vanwege hun BKR-melding (BKR staat voor Bureau Krediet Registratie) gn hypothecaire lening krijgen bij de grote banken.


Wie een BKR-code heeft, heeft of had een betalingsachterstand. Daar houden normale banken niet van. ELQ accepteert wl BKR-klanten, want het verleden van een klant zegt weinig over iemands toekomstige betalingsgedrag.


In 2004 startte de Nederlandse dochter van de Amerikaanse bank Lehman Brothers met de verkoop van hypothecaire leningen aan klanten met een krasje. Een primeur, want Nederlandse banken lieten deze moeilijke markt links liggen. Behalve op de BKR-klanten richt de bank zich ook op freelancers of beginnende ondernemers die eveneens moeite hebben met het vinden van een hypothecaire lening.


ELQ is overigens niet de enige niche-financier. Twee jaar later dook Sparck op met als financier de eveneens Amerikaanse Citibank.


Kredieten verstrekken aan risicogroepen is in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doodnormaal, maar in Nederland staat de markt nog in de kinderschoenen. In Nederland bezit ELQ een bescheiden marktaandeel van 0,4 procent. Het aantal hypotheken steeg in 2006 naar de 2100, terwijl de omzet klom naar 450 miljoen euro.


In de VS hebben de collegas van ELQ het nu moeilijk. Sommige banken zijn failliet gegaan. Steeds meer klanten met lage inkomens lossen hun lening niet meer af na het stijgen van de rente. Wie een lening wilde hebben, krg een lening. Loonstrookjes waren niet nodig, want het onderpand, de woning, zou meer geld waard worden. Nu de huizenmarkt in de VS in elkaar is gestort, zitten de banken diep in de problemen.


Deze situatie zal bij ELQ niet zo snel voorkomen, weet De Jong. Elke aanvraag wordt door een medewerker persoonlijk bekeken. De bank accepteert niet alle BKR-klanten. Zon vijftig procent van de aanvragen gaat richting prullenbak. Wie geen vaste woonplaats heeft, wordt afgewezen.


,,We vragen aan de mensen een loonstrookje of werkgeversverklaring mee te nemen. ELQ houdt zich ook aan de nieuwe gedragscode van hypothecaire leningen die mede het maximale hypotheekbedrag aangeeft, weet De Jong.


De nacontrole is ook intensief. Wie een paar dagen achterblijft met de betaling, krijgt een telefoontje van ELQ. Sowieso zit de Nederlandse hypotheekmarkt anders in elkaar dan die van de VS, meent De Jong. ,,We hebben hier stevige regels. Hier zijn geen banken die bewust grote risicos nemen. Juist dat is ook vooral in het belang van de klanten.

Bron: Algemeen Dagblad 16 maart 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief