Oplossing voor woekerpolissen is ver weg
woekerpolissen Het onderzoek naar de beleggingspolissen, die door hoge kosten nauwelijks rendement halen, zit muurvast. Verzekeraars en consumentenorganisaties staan lijnrecht tegenover elkaar.


Demissionair minister Zalm (Financin) nodigt de verzekeraars maandag uit direct met de vertegenwoordigers van gedupeerden te praten over een onafhankelijk onderzoek. Dat is voor het eerst.


De opzet van het onderzoek naar de omvang van woekerpolissen gaat wel op de schop, bevestigen bronnen bij het overleg gisteren met demissionair minister Zalm. De consumentenorganisaties willen nu aan tafel met afzonderlijke grote verzekeraars. Met hun brancheorganisatie komen we er niet uit. Misschien met verzekeraars met enig mandaat wel, aldus de zegsman van stichting Verliespolis, opgezet door Vereniging Eigen Huis, Vereniging van Effectenbezitters en Consumentenbond.


Het ministerie wil na dagenlang overleg zowel de taak van een onderzoekscommissie als de werkwijze herzien, zeggen bronnen. Een snelle oplossing voor consumenten is daarmee zeker halverwege volgende week niet te verwachten.


De voormalige assurantiehoogleraar Alfred Oosenbrug werkend voor de consumentenorganisaties was onacceptabel voor verzekeraars en lijkt definitief op een zijspoor gezet als de onderzoeker waaraan Zalm steun verleent.


De stichting Verliespolis zegt niet per s aan Oosenbrug vast te houden, maar wel aan een breed feitenonderzoek en collectieve reparatie bij schade. Daarmee willen we voorkomen dat klanten zelf moeten uitzoeken of ze een slechte beleggingspolis hebben. Dat is werk voor professionals.


De verzekeraars willen zeker praten, maar houden vast aan de individuele behandeling van schadeclaims, via de Ombudsman en het klachteninstituut Kifid. Uitspraken van Kifid per type beleggingspolis zouden voor alle soortgelijke producten door verzekeraars worden gevolgd.

Bron: Overgeld.nl 19 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief