Ombudsman financiele dienstverlening bemiddelt bij woekerpolis
dienstverlening De nieuwe ombudsman voor de financile sector zal proberen een uitweg te vinden in het conflict dat is ontstaan rond beleggingsverzekeringen. De ombudsman bemiddelt de komende maanden in een aantal voorbeeldzaken. Wanneer zijn bemiddeling slaagt, moeten verzekeraars de gevonden oplossing aanbieden aan alle klanten met een soortgelijke beleggingspolis.


Dit adviseren Jan Wolter Wabeke en Edgar du Perron van het Klachteninstituut Financile Dienstverlening (KiFiD) aan Minister Zalm, die heeft toegezegd het advies over te nemen.


De minister ging niet mee met het verzoek van de Tweede Kamer om een onafhankelijke commissie op te richten die feitenonderzoek doet naar de zogenoemde woekerpolissen, beleggingsverzekeringen waar fikse kosten aan verbonden zijn. Zalm ondersteunt liever een lopend onderzoek dat is ingesteld door de Stichting Verliespolis. Die stichting heeft de voormalig hoogleraar verzekeringseconomie Alfred Oosenbrug gevraagd te kijken naar de beleggingspolissen. De Stichting Verliespolis is een initiatief van de Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Effectenbezitters en de verzekeringssite Independer.


De minister zal binnenkort met Oosenbrug om de tafel gaan zitten, evenals met de consumentenorganisaties. Hij zal aanbieden het onderzoek te ondersteunen, zowel financieel als met personeel. Zalm zal de Tweede Kamer binnen twee weken informeren wat zijn aanbod heeft opgeleverd. Maar ik heb geen enkele behoefte om hier nog eens een staatscommissie naast te zetten. We moeten snel en praktisch te werk gaan.


De nieuwe ombudsman voor de financile sector, die per 1 april wordt genstalleerd, kan volgens Zalm meteen aan de slag met beleggingspolissen waarvan bekend is dat ze omstreden zijn. Ondertussen maakt Oosenbrug een totaaloverzicht van de problemen, waaruit nieuwe voorbeeldzaken voor de ombudsman kunnen worden gehaald.


Wanneer bemiddeling door de ombudsman geen bevredigende oplossing oplevert, moet de zaak worden voorgelegd aan de rechter of aan de geschillencommissie van het KiFiD. De geschillencommissie heeft al toegezegd deze klachten met voorrang te behandelen.


Door het conflict rond de woekerpolissen op te splitsen en een schikking te zoeken voor vergelijkbare polissen, kunnen de problemen het snelst worden opgelost. Dat verwachten de adviseurs van Zalm, Du Perron en Wabeke. Zij schrijven dat er beleggingspolissen in vele soorten en maten op de markt zijn gebracht. En amalgaam-oplossing voor het maatschappelijk conflict is derhalve niet goed denkbaar.


Een commissie onder leiding van voormalig minister Job de Ruiter concludeerde in december al dat de doorzichtigheid in de markt voor beleggingsverzekeringen zeer gebrekkig is. Verzekeraars hebben inmiddels beterschap beloofd. Vorige maand kondigden ze aan klanten ongevraagd massaal te gaan informeren over de status van hun polis.

Bron: Overgeld.nl 8 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief