Notarissen zijn prutsers
Notarissen Huizenkopers zijn steeds vaker de dupe van broddelwerk van notarissen. Door de steeds heviger wordende concurrentiestrijd tussen notarissen gaat de kwaliteit van hun werk achteruit.


We zien steeds vaker dat wat in de koopakte is afgesproken niet door de notaris wordt overgenomen in de leveringsakte. Notarissen worden slordiger. Dat is een slechte zaak, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).


Directeur Ed van de Bijl van makelaarsorganisatie LMV beaamt dit: Veel notarissen werken op de automatische piloot. Het maken van leveringsakten is lopendebandwerk geworden. Van de Bijl verdenkt sommige notarissen ervan goedkoop personeel in te huren voor standaard bulkwerk.


Bij goedkope notarissen kan een huizenkoper voor het passeren van de koop- en de hypotheekakte voor zon E 700 terecht, terwijl bij een dure notaris zon E 2000 moet worden neergeteld. Onroerendgoedtransacties zijn goed voor twee derde van de omzet van notariskantoren.


Om hun teruggelopen inkomen enigszins op peil te houden gaan veel goedkope notarissen te gehaast te werk, zeggen ongeruste makelaars die anoniem wensen te blijven omdat zij zowel bij dure als goedkope notarissen aan tafel schuiven.


Vereniging Eigen Huis krijgt jaarlijks klachten binnen over zowel goedkope als dure notarissen. Broddelwerk van notarissen komt vaak pas na verloop van tijd bovendrijven. Dan blijkt bijvoorbeeld bij verkoop van een woning, soms dertig jaar later, dat een erfdienstbaarheid, zoals het recht van overpad, niet is opgenomen in de leveringsakte. Daarvan kan een huiseigenaar ernstig financieel en juridisch nadeel ondervinden, aldus de woordvoerder.


De Koninklijke Notarile Beroepsorganisatie (KNB) zegt in een reactie dat er veel aandacht is voor kwaliteit van de dienstverlening.


Het aantal officile klachten over notarissen is de afgelopen jaren niet toegenomen, zegt Robert Salomons, voorzitter van de KNB. Maar we leunen niet tevreden achterover en hebben een nieuw systeem opgezet waarbij de kwaliteit van het werk door collegas wordt getoetst.


Bron: Overgeld.nl 23 maart 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief