Nog steeds hoge kosten beleggingsverzekering
beleggingsverzekering DEN HAAG - De koper van een beleggingsverzekering krijgt nog steeds geen duidelijk inzicht in de kosten en de premies.


Daarnaast vloeit bijna de helft van de inleg in de zakken van de verzekeraars. Deze conclusie trekt de Consumentenbond na een steekproef onder negen verzekeraars.


Uit het onderzoek blijkt dat slechts drie van de negen onderzochte verzekeraars de klant vertellen hoeveel van de inleg opgaat aan premies en kosten. Dat is voor de bond onacceptabel. Ze eist dat de verzekeraars de financile detail onmiddellijk zichtbaar maken. ,,Dat was afgesproken toen de commissie De Ruiter in december vorig jaar de aanbevelingen over de beleggingspolissen publiceerde, zegt woordvoerder Edward Sterenborg.


In 2006 ontstond er commotie over de beleggingsverzekeringen. Toezichthouder AFM constateerde dat beleggingsverzekeringen te ingewikkeld waren, terwijl de rendementen ondermaats bleven. Later onthulde het Verbond van Verzekeraars dat soms veertig procent van de inleg opging aan premies en andere kosten. In de volksmond gingen de beleggingsverzekeringen daarom al snel woekerpolissen heten.


Volgens de Consumentenbond blijkt uit de steekproef dat de consument gemiddeld 45 procent van zijn inleg kwijt is aan premie voor een overlijdensrisicoverzekering en kosten. Sterenborg: ,,We hebben een 35-jarige man een offerte laten aanvragen. Uit de gegevens van de drie verzekeraars blijkt dat 22 procent van zijn inleg verdwijnt richting premies. Zon 23 procent is nodig om de kosten te dekken.


Sterenborg: ,,Als je dertig jaar spaart heb je net zon hoog rendement als bij een beleggingsverzekering. Maar een spaarrekening kent geen risicos.


Het verbond weet niets van een afspraak die er zou zijn om de consument n al een kosten- en premieplaatje voor te schotelen. De verzekeraars zijn bezig om de informatievoorziening te verbeteren, maar dat is een reusachtige operatie. ,,Het is vergelijkbaar met de invoering van de basisverzekering, meldt zegsman Hennie Zoontjes van het Verbond van Verzekeraars. Begin volgend jaar zal alles op orde zijn, waardoor de klant duidelijkheid krijgt over de kosten n de hoogte van de provisie.

Bron: Algemeen Dagblad 6 april 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief