Krimphypotheek
Krimphypotheek Een kennis van mij is financieel adviseur. Hij begrijpt niet waarom er de laatste tijd zo veel opwinding is over de beleggingsverzekeringshypotheek. Bij deze zogenaamde woekerpolis gaat 40% van de inleg op aan kosten. Van iedere ingelegde euro wordt dus maar 60% belegd.


Wat een onzin, zegt de adviseur, bij een bankstel rekent de winkelier ook 40% kosten.


De vergelijking gaat mank. Een beleggingsverzekeringshypotheek is vaak tientallen malen duurder dan een bankstel. Maar belangrijker nog: bij een bankstel weet je wat je krijgt en er zit garantie op. Dat is bij een hypotheek niet zo. Je moet kunnen vertrouwen op het advies van je financieel dienstverlener. Als hij je verkeerd of onvolledig voorlicht, is hij geen haar beter dan een malafide autohandelaar.


Een belangrijk deel van de kosten heeft overigens niets met de hypotheek zelf of met de beleggingen te maken. Gemiddeld gaat de helft van de kosten op aan de overlijdensrisicoverzekering. Die keert een bedrag uit als u voortijdig doodgaat.


Met die overlijdensverzekering is meer aan de hand. Tegenwoordig zijn het vaak njarige verzekeringen die telkens worden verlengd. Ieder jaar wordt deze verzekering iets duurder, omdat de verzekerde een jaar ouder is. De verzekerde som wordt in principe ook ieder jaar kleiner, omdat er voor de aflossing geld opzij wordt gezet. Dat maakt de duurdere verzekering enigszins goed.


Maar als de aandelenbeurs jaren achtereen daalt, gaat het fout. De klant moet zich voor een groter bedrag verzekeren, terwijl de overlijdensrisicopremie toch al stijgt. Uw maandelijkse inleg gaat grotendeels op aan overlijdensverzekering. Daar had de financieel adviseur best voor kunnen waarschuwen.


Als u in de jaren negentig zon beleggingsverzekeringshypotheek heeft afgesloten, moet u de zaken goed op een rijtje zetten. Wellicht is uw woning flink in prijs gestegen, terwijl u en uw partner ook meer zijn gaan verdienen. Heeft u die overlijdensrisicoverzekering nog wel nodig? Misschien kunnen uw (groot)ouders helpen als u of uw partner onverwacht overlijden? Dan kunt u die dure overlijdensrisicoverzekering opzeggen. De rest van de hypotheek kunt u beter intact houden, want daar heeft u na een paar jaar juist minder kosten aan.

Bron: Overgeld.nl 22 januari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief