Krijg inzicht in vergelijkingssites
vergelijkingssites Bij de keuze van een goed financieel product, of het nu een verzekering is, een hypotheek of een lening, heeft u als consument verschillende mogelijkheden. Het zal u niet verbazen dat ik de onafhankelijke financieel adviseur hierbij als eerste noem. Hij kan als geen ander rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden en met uw specifieke wensen.


Er zijn echter meer mogelijkheden die het voor de consument makkelijker maken om een goede keuze te maken. Met de komst van internet zijn vergelijkingssites een belangrijke ontwikkeling gebleken. Door de technische mogelijkheden van het internet is informatie over financile producten beter toegankelijk geworden en kan ook de mogelijkheid worden geboden om producten met elkaar te vergelijken. Het is duidelijk dat de vele vergelijkingssites hebben bijgedragen aan meer transparantie over financile producten.


Maar er zijn ook enkele kanttekeningen die ik u graag wil meegeven. Het kan immers niet zo zijn dat u als consument het idee heeft dat u via een vergelijkingssite alle informatie op een rij heeft, terwijl dat niet zo is. Nee, waar een financieel adviseur over het algemeen ook niet samenwerkt met alle banken en verzekeraars in Nederland (een adviseur werkt gemiddeld met zon 20 30 verzekeraars en banken samen), daar bieden de meeste vergelijkingssites ook geen totaalbeeld van de markt. Een vergelijkingssite is een hulpmiddel en dient ook als zodanig gebruikt te worden. Bij een consumententest van broodroosters worden toch ook niet alle broodroosters die in Nederland verkrijgbaar zijn vergeleken. Het is dan ook een illusie dat bij een vergelijkingssite voor autoverzekeringen alle producten in Nederland kunnen worden vergeleken.


Graag leg ik u de werking van financile vergelijkingsites uit. Een vergelijkingssite is geen filantropische instelling maar meestal een commercieel initiatief. Dat betekent dat de eigenaren aan het maken van vergelijkingen geld verdienen. En terecht, zoals dat hoort bij goed ondernemerschap. De ene vergelijkingssite zal geld verdienen aan de verkochte producten die worden afgesloten na het zien van de vergelijking, de andere vergelijkingssite zal verdienen aan het doorverkopen van uw gegevens die via de vergelijkingssite worden gegenereerd. En ik stel u de vraag of u denkt dat dergelijke vergelijkingsites ook producten in de vergelijking opnemen waarmee men geen prijsafspraken heeft kunnen maken?


Voor u als consument is het dan ook van belang dat u zich bewust bent van de commercile motieven van de vergelijkingssites die u raadpleegt. Enkele vragen die u zich zou kunnen stellen zijn:


biedt de site mij de mogelijkheid om er ook financile producten direct af te sluiten?
aan wie worden mijn (financile) gegevens doorgegeven?
werkt de vergelijkingssite samen met verzekeraars en banken, en zo ja met wie?
wat belooft de vergelijkingssite mij, een overzicht van alle producten of een overzicht van een deel van de markt?
wat is het doel van de vergelijkingssite, alleen vergelijken of ook andere (commercile) zaken?

Kortom, vergelijkingssites zijn van grote toegevoegde waarde voor u. Zij vergroten het inzicht in tal van premies en polisvormen. Realiseert u zich echter voldoende, dat de eigenaar van de site altijd een eigen belang heeft. Nergens gaat de zon voor niets op, zelfs niet bij de digitale financieel adviseur.


Bob Veldhuis is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Assurantieadviseurs en financile dienstverleners.

Bron: Overgeld.nl 24 mei 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief