Jongeren in het nauw door hypotheekschuld
hypotheekschuld Jongeren die voor het eerst een huis kopen, zitten ondanks gedragscodes van hypotheekverstrekkers tot hun nek in de schulden. Starters zoeken net zolang tot ze een geldverstrekker vinden die een tophypotheek wil afsluiten waarbij ze zes keer hun brutojaarsalaris kunnen lenen. Lotte Spruyt (27) uit Haarlem klinkt dit verhaal bekend in de oren. Ik heb vorig jaar een huis gekocht en dat had heel wat voeten in de aarde. Omdat ik het alleen wilde kopen, was een hypotheek niet zomaar geregeld. Ook ik heb net zolang gezocht tot een hypotheekverstrekker mij het gewenste bedrag wilde lenen.


Als een van de weinige was een Belgische bank bereid om Lotte het gewenste bedrag te lenen. Met 5,5 keer haar brutojaarsalaris kreeg zij haar tophypotheek en mocht zij zich de trotse eigenaar noemen van haar droomhuis. Deze bank wilde mij graag als klant en het was helemaal niet moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Ik heb een vast contract bij mijn werkgever en een intentieverklaring was niet nodig. Tot nu toe heb ik geen spijt van de koop. Ik zie het als een goede investering, het is toch weggegooid geld om iedere maand huur te betalen. In de komende jaren verwacht ik toch een flinke stijging van mijn inkomen, dus zal het steeds makkelijker zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Want ik moet toegeven: dat valt soms niet mee!


Onderzoek

En dat is nu net waar Vereniging Eigen Huis (VEH) voor waarschuwt. Uit haar onderzoek blijkt dat jongeren zich weinig bewust zijn van de risicos bij het afsluiten van een hoge hypotheek. Els van der Steen, beleidsadviseur bij VEH, vertelt: Starters kennen of begrijpen de financile mogelijkheden, beperkingen en voorwaarden van hypothecaire verplichtingen vaak niet. Het gaat met name om tweeverdieners die zich tot de nek in de schulden steken. En als het dan misgaat, bijvoorbeeld door relatieproblemen, gaat het financieel ook goed mis.


Krista Epskamp (26) en haar vriend Ronald Hummeling (23) zijn al een tijdje op zoek naar een leuk en betaalbaar appartement in Amsterdam. We struinen dagelijks diverse internetsites af voor geschikte woningen en hebben inmiddels al heel wat woningen bezichtigd, aldus Krista. Boven aan ons verlanglijstje staat een dakterras, tuin of balkon. In ieder geval is het een must om lekker buiten te kunnen zitten. Verder willen we minstens drie kamers en moet het huis in een leuke buurt staan. Financieel hebben we samen best iets te besteden. Ronald heeft een vast contract en als ik te horen krijg dat mijn jaarcontract niet wordt verlengd, zien we het dan wel weer. Eerst een geschikte hypotheek bemachtigen, het zal verder toch iemand een zorg zijn hoe wij onze maandlasten betalen? Een andere baan is zo gevonden. En mocht het fout lopen tussen Ronald en mij, tja dan zullen we de boel moeten verkopen en zitten we met een schuld. Het is maar geld, je kunt van tevoren nooit weten hoe het loopt.


Na een uitgebreid onderzoek naar de belevingen van koopstarters van 20 tot 29 jaar te hebben gedaan, trekt Vereniging Eigen Huis terecht aan de bel. Hoog tijd om deze enthousiastelingen terug te fluiten, voordat ze zich financieel volledig in de nesten werken. Op deze pagina bieden we eerste hulp bij een koophuis.


Handig boekje

Het onlangs verschenen boek Eerste hulp bij een koophuis, geschreven door Jos Buter, staat boordevol handige tips voor de leek in onroerendgoedland. Surf naar www.eerstehulpbijeenkoophuis.nl om het boekje te bestellen. Prijs: 19,95. ISBN 978-90-8539-673-4.

Bron: Overgeld.nl 18 april 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief