Jonge huizenkopers steken zich diep in de schulden
huizenkopers Jongeren die voor het eerst een huis kopen, steken zichzelf diep in de schulden. Sommigen sluiten een hypotheek af tot wel zes keer hun bruto jaarsalaris. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van eigen onderzoek onder zogeheten koopstarters tussen de 20 en 29 jaar. De consumentenorganisatie zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten en slaat alarm.


Uit het onderzoek blijkt dat de jongeren zich weinig bewust zijn van de risico's van een hoge hypotheek. Ze denken dat hun salaris binnen een paar jaar zal verdubbelen, maar houden er geen rekening mee dat hun relatie kan stuklopen, zegt VEH-woordvoerder Hans Andr de la Porte. De starters blijven eindeloos doorshoppen tot ze een geldverstrekker hebben gevonden die een tophypotheek wil afsluiten.


De VEH adviseert koopstarters zonder eigen geld niet meer dan vier tot vierenhalf keer hun bruto jaarsalaris te lenen voor een woning. De jongeren kunnen dan nog gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie, een financieel vangnet dat de restantschuld betaalt die kan ontstaan als het huis plotseling moet worden verkocht. Maar ook dan zijn er risico's, zegt De la Porte. De vereniging raadt jongeren dan ook aan eerst een kleinere woning te kopen en een paar jaar later pas een groot huis.


Hypotheekverstrekkers stellen zich volgens de zegsman de laatste jaren wel terughoudender op. Sinds 1 januari geldt voor geldverstrekkers de nieuwe Gedragscode Hypothecaire financiering. Daarbij is vastgelegd dat 'in principe' geen hypotheek mag worden afgesloten van meer dan vierenhalf keer het bruto jaarinkomen. Hier kan echter van worden afgeweken, stelt De la Porte. Zo kunnen ouders garant staan. Ook kunnen jongeren de zeer grote risico's simpelweg accepteren, wat volgens De La Porte dus 'erg onverstandig' is.


Het probleem met de hoge hypotheken wordt volgens de VEH gedeeltelijk veroorzaakt door een te klein aanbod van goedkopere huizen. De vereniging roept minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) dan ook op bindende afspraken te maken met woningcorporaties. Die zouden moeten worden verplicht om huurwoningen te verkopen.

Bron: De Pers 10 april 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief