Hypotheek wel of niet aflossen met de uitkering van de levensverzekering
levensverzekering Ik heb een spaarhypotheek, lopend van 1991, voor een bedrag van 125.000. Mijn echtgenoot is recent overleden. Zal ik het bedrag dat vrijkomt vanuit de levensverzekering gebruiken voor het aflossen van de lening? Of zal ik het op een spaarrekening zetten - gezien mijn negatieve ervaring met beleggen ben ik daar geen voorstander meer van - en de huidige lening omzetten naar een aflossingsvrije lening? Ik ben 51 jaar heb nog een volledige baan met een inkomen van ongeveer 45.000 per jaar.


Gezien uw inkomen zal de hypotheekrenteaftrek u een fiscaal voordeel opleveren van 42%. Daarnaast houdt u de fiscale bijtelling van het eigenwoningforfait. U moet voor uzelf uitrekenen wat verstandig is: de netto kosten van de hypotheekrente moeten minimaal worden goedgemaakt door de netto opbrengsten van een belegging.


Als u bijvoorbeeld 5% rente betaalt en het kost u na fiscale verrekening 3% netto, dan moeten de beleggingen dus minimaal 4,2% bruto opleveren in box 3, want u betaalt 1,2% vermogensrendementsheffing.


4,2% is iets meer dan u nu op obligaties kunt krijgen. Met beleggen zou u wellicht iets meer kunnen maken, bijvoorbeeld met 30% aandelen en 70% obligaties. De risico's zijn dan overzichtelijk terwijl u toch een verwacht rendement van rond de 5% kunt maken. Wilt u niet beleggen, los dan gewoon af.

Bron: Overgeld.nl 16 januari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief