Hypotheek aflossingsvrij en levensverzekering afkopen voor extra armslag
levensverzekering Ik heb al achttien jaar een hypotheek op basis van een levensverzekering. De polis startte in 1989 en zal in 2019 uitkeren. Omdat ik wat krapper bij kas zit wil ik de hypotheek aflossingsvrij maken en het geld van de levensverzekering in handen krijgen. De hypotheekschuld bedraagt 120.000 en de waarde van mijn huis is ongeveer 280.000. Wat is in mijn situatie het beste advies?


Omdat uw levensverzekering vr 1992 is afgesloten heeft u wat meer mogelijkheden dan met polissen die na die datum zijn ingegaan. Zo gold indertijd de regel dat u minimaal twaalf jaar premie moest betalen om de uitkering belastingvrij in handen te kunnen krijgen. Daarnaast waren nog enkele andere regels van toepassing waar uw polis echter aan voldoet.


Afkopen kan dus belastingvrij. Wel moet u zich realiseren dat de rentestand eind jaren tachtig veel hoger was dan nu. De kans is dan ook groot dat uw polis een hoog garantierendement biedt van 6% per jaar of meer. Bovendien is de poliswaarde vrijgesteld van de belastingheffing in box 3. Het hoge rendement is dus een netto rendement. Door nu af te kopen loopt u dat mis en dat zou jammer zijn.


Gezien de overwaarde in uw huis is een aflossingsvrije hypotheek geen probleem. Ik denk dat u zelfs wat extra kunt lenen. Als uw krappe financile situatie van tijdelijke aard is, zal er wellicht een aantrekkelijker alternatief zijn. In plaats van de levensverzekering af te kopen kunt u waarschijnlijk beter wat extra lenen bij de bank. U heeft op de korte termijn meer financile ruimte en houdt de aantrekkelijke levensverzekering in stand.

Bron: Overgeld.nl 26 maart 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief