Hypotheek aflossen met overwaarde
overwaarde Ik heb een hypotheek, afgesloten 2007, looptijd 30 jaar, die loopt tot 2036. Ik heb alleen een wettelijke renteaftrek tot 2033 (30 jr).


Mijn hypotheekschuld is 242.000 waarvan 100.000 spaarhypotheek en 142.000 aflossingsvrij. Boven de levensverzekering van 100.000 behorende bij de spaarhypotheek heb ik ook een extra levensverzekering van 57.500, die niet gelieerd is aan de hypotheek.


Wat is verstandig, uitgaand dat ik blijf wonen in mijn huidige woning en de belastingregels hetzelfde blijven. Hoe ziet mijn financile plaatje eruit vanaf dat ik geen renteaftrek meer heb (2033) en mijn hypotheek nog 3 jaar doorloopt? Kan ik b.v. met mijn overwaarde in de toekomst mijn hypotheek aflossen?


Met de overwaarde de hypotheek aflossen zal alleen lukken als u de woning verkoopt. De opbrengst van de levensverzekeringen zal hopelijk een flink deel van de hypotheek aflossen. Gebeurt dat niet, dan zit u vanaf 2033 met een hypotheek waarvan de rente niet aftrekbaar is. Kijkt u ook even naar de einddatum van de spaarhypotheek. Als die na 2033 ligt heeft u mogelijk een probleem, want als de spaarpolis is aangemerkt als een kapitaalverzekering eigen woning, dan is de opbrengst alleen onbelast als u nog een hypotheek heeft waarvoor u ook renteaftrek geniet. De oplossing is dan om de looptijd van de polis te verkorten, precies tot de einddatum van de hypotheekrente aftrek of zelfs net iets korter.

Bron: Overgeld.nl 26 maart 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief