Ex kankerpatient krijgt moeilijk hypotheek
kankerpatient DEN HAAG - Mensen die lymfeklierkanker hebben gehad, krijgen moeilijker een hypotheek of verzekering dan gezonde mensen. Dit blijkt uit een onderzoek van medisch psychologe Floortje Mols, waarop ze over twee weken promoveert aan de universiteit van Tilburg.


Mols onderzocht hoe het tweeduizend patinten verging bij wie vijf tot tien jaar geleden borstkanker, baarmoederkanker, prostaatkanker of lymfeklierkanker is geconstateerd. Bij de eerste drie groepen heeft ze niet gevraagd of ze problemen hebben bij het afsluiten van leningen en verzekeringen.


,,Ik heb me op dit punt beperkt tot mensen met lymfeklierkanker, omdat die over het algemeen vrij jong zijn'', zegt Mols. ,,Zij krijgen in hun leven vrijwel zeker met dit soort zaken te maken. Mensen met prostaatkanker zijn gemiddeld zo'n zeventig jaar, dus daar speelt het nauwelijks. Maar ik heb er nu wel spijt van dat ik dit niet aan iedereen heb gevraagd, want ik vind het wel opmerkelijk dat er soms zo moeilijk wordt gedaan.''


Een kwart ondervindt problemen bij de aanvraag voor een hypotheek, bijna vijftien procent als het om een levensverzekering gaat. Mols: ,,Ongeveer tien procent krijgt niet zonder slag of stoot een aanvullende ziektekostenverzekering. Dat is extra pijnlijk, want die vergoedt juist behandelingen en therapien waar deze mensen veel baat bij hebben.''


Over het algemeen zijn de ondervraagden tevreden over hun kwaliteit van leven, al vinden patinten die lymfeklierkanker hebben gehad zich minder gezond en vitaal dan gezonde mensen. Ook zijn ze vaker moe. Volgens Mols zou dat deels verholpen kunnen worden door het volgen van een revalidatieprogramma.


Vrouwen bij wie tien jaar geleden borstkanker werd ontdekt, voelen zichzelf net zo gezond als vrouwen zonder borstkanker. De meeste (ex)-patinten zijn zelfs tevredener met hun leven. Acht van de tien noemt ten minste n aspect van hun leven dat positief is veranderd als gevolg van kanker, zoals de kijk op het leven, hobby's en sociale contacten. Veel van deze vrouwen hebben echter nog wel klachten. Het gaat dan vooral om een dikke en pijnlijke arm als gevolg van verwijderde lymfeklieren in de oksel en algehele vermoeidheid door chemotherapie.


Mannen die vijf tot tien jaar geleden prostaatkanker kregen, hebben een even goede kwaliteit van leven als de gemiddelde Nederlandse man. Wel klaagt 67 procent over erectieproblemen; bij gezonde mannen is dat 18 procent.

Bron: Nederlands Dagblad 16 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief