Eigen huis koopstarter blind voor risicos eigen droomhuis
koopstarter Koopstarters lenen zoveel mogelijk om hun eerste huis te kunnen kopen. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de belevingen van koopstarters van 20 tot 29 jaar. Starters shoppen net zolang totdat ze een geldverstrekker vinden die het gewenste aankoopbedrag wil verstrekken. Starters accepteren zorgeloos dat ze bij een hypotheekverstrekker tot zes keer hun bruto jaarsalaris kunnen lenen voor de woning van hun dromen.


De gemiddelde koopstarter verdient minder dan modaal. Vereniging Eigen Huis adviseert koopstarters zonder eigen geld om maximaal 4 tot 4,5 keer het bruto jaarsalaris te lenen voor de koop van een woning. Uit het onderzoek blijkt dat starters zich weinig bewust zijn van de risicos bij het afsluiten van een hogere hypotheeklening. Bij het afsluiten van de hypotheek gaan ze er vaak van uit dat het inkomen zal stijgen. Ik krijg met mijn studie toch wel een topfunctie en Mijn inkomen gaat -zeker weten- verdubbelen de komende jaren, zijn voorbeelden van uitspraken die tijdens interviews met koopstarters regelmatig werden gehoord.


Hoewel ze zich bewust zijn van hun financile beperkingen en verantwoordelijkheden, wordt zelden of geen rekening houden met de kosten voor onderhoud en reparatie aan de eigen woning. Verder geloven jongeren dat de gevaren van een maximale hypotheek voldoende worden afgedekt door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.


650.000 koopstarters zijn in de komende jaren op zoek naar een eigen woning. Uit het onderzoek blijkt dat ze het regelen van de financiering van hun eerste huis vervelend vinden. Starters kennen of begrijpen de financile mogelijkheden, beperkingen en voorwaarden van hypothecaire verplichtingen vaak niet. De complexiteit van financile producten speelt hierbij een rol. Startersleningen en subsidies die de overheid verstrekt zijn vaak niet bekend.


Vereniging Eigen Huis heeft er begrip voor dat koopstarters maximaal lenen, gezien de hoge woningprijzen, maar wijst wel op de gevaren. Els van der Steen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: Starters zijn vaak tweeverdieners die zich dikwijls tot de nek in de schulden steken. En als het dan vervolgens mis gaat, bijvoorbeeld door relatieproblemen, gaat het financieel ook goed mis. Bij een gedwongen verkoop kan niet worden aangeklopt bij de Nationale Hypotheek Garantie, omdat die een grens stelt bij hypotheken tot 4,5 keer het inkomen en een koopsom van maximaal 240.000 euro. De restschuld die overblijft na gedwongen verkoop van het huis blijft dan op naam van de starter staan. Dat maakt een doorstart naar een tweede woning onmogelijk.


Vereniging Eigen Huis signaleert dat de geringe kansen van koopstarters een groot maatschappelijk probleem vormen. Zij doet een dringend beroep op minister Vogelaar om bindende afspraken met woningcorporaties te maken. Die moeten worden verplicht om huurwoningen te verkopen. Een groter aanbod van betaalbare woningen zorgt ervoor dat koopstarters op jongere leeftijd een woning kunnen kopen.

Bron: Vereniging Eigen Huis 6 april 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief