Een huis kopen in zes stappen
stappen Een huis koop je niet zo snel als een brood bij de bakker, noch denk je er zo nonchalant over als dat je nieuw toiletpapier koopt. Hoe het wel moet, lees je in dit simpele stappenplan.


Stap 1: Bedenk wat je wilt

Voor je actie onderneemt, moet je eerst weten wat je wilt. Waar wil je wonen, in welke plaats of wijk? Wil je een appartement of een eengezinswoning of iets heel anders? Zoek je een bestaand huis of een nieuwbouwwoning? Vind je het belangrijk in de buurt van scholen of openbaar vervoer te wonen? Zoek je een huis met een tuin, een dakterras of een balkon?


Als je eruit bent, kijk je of je iets kunt vinden dat in het profiel van je droomhuis n binnen je budget past. Het kan zijn dat je verlanglijstje te lang is. Dan moet je kiezen. Stel wel vast wat je cht wilt, en op welke punten je wel wat zou kunnen inleveren. Je moet dus nogal wat overwegen voor je concreet gaat zoeken.


Stap 2: Onderzoek wat je kunt betalen

De waarde van het huis speelt een belangrijke rol. De meeste hypotheekverstrekkers zijn bereid een hypotheek af te sluiten tot 125% van de executiewaarde (de waarde van de woning bij gedwongen verkoop). Daarnaast is natuurlijk je inkomen van belang. De normen van de Nationale Hypotheek Garantie zijn een handig uitgangspunt als je je budget wilt bepalen. Heb je eigen geld, kunnen je ouders bijdragen of is er een startersregeling van de gemeente? Dan is het bedrag dat je moet lenen lager of kun je je meer veroorloven. Maar reken jezelf niet rijk. Je gaat een grote financile verplichting aan en je zit er jaren aan vast. Check je uitgavenpatroon en anticipeer ook op de toekomst; gezinsuitbreiding, verblijf in het buitenland, een nieuwe baan


Stap 3: Zoek een huis, met of zonder makelaar

Een makelaar kent het klappen van de zweep. Dat kan handig zijn als je voor het eerst een huis koopt. Maar het hoeft niet per se, zeker niet voor het volledige kooptraject. Je kunt ook alles zelf doen of een deelopdracht aan de makelaar geven. Dat scheelt al snel een paar duizend euro. Zonder makelaar zoeken naar een huis is niet moeilijk. Vrijwel het volledige woningaanbod is op internet te vinden. Neem eens een kijkje op www.woonkrant.nl.


Stap 4: Voor je gaat bieden

Neem de tijd om je bod goed te overwegen. Het is belangrijk dat je heel goed weet waar je op biedt. Dus als je de verkopers niet alles al hebt gevraagd tijdens de bezichtiging, doe het dan alsnog. Maar laat je enthousiasme niet al te duidelijk merken! Je koopt een huis in de staat waarin het zich bevindt, inclusief zichtbare n onzichtbare gebreken. De koper is verplicht eventuele tekortkomingen van het huis te melden. Daar tegenover staat dat jij ook een onderzoeksplicht hebt. Verborgen gebreken die pas na de overdracht boven water komen, zijn voor jouw rekening.


Stap 5: Onderhandelen

Bepaal vooraf wat je maximaal wilt en kunt betalen voor dit huis; en houd je daar aan. Weeg alle argumenten tegen elkaar af: misschien is de staat van onderhoud matig, maar ligt het huis heel mooi of gunstig. Zo bepaal je je eerste bod. Liggen de bedragen die jij en de verkoper in het hoofd hebben niet te ver uit elkaar, dan komen jullie er waarschijnlijk wel uit.


Stap 6: De koop en de overdracht

Lees het koopcontract goed door en zorg dat je begrijpt wat er staat voordat je tekent bij de notaris. Op het moment dat de koper en de verkoper hebben getekend, gaat er een periode in waarin de koper zich kan bedenken. Die duurt drie dagen. Daarna kun je er niet meer onderuit. Er kan een reden zijn waardoor je van de koop moet afzien. Zorg dat je daarvoor juridisch bent ingedekt, door ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst.

Bron: Overgeld.nl 18 april 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief