Argenta breekt markt hypotheken open
hypotheken Belgische bank dwingt marktleiders Rabobank en ING tot verdere afkalving marges


De concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt is fel. Maar het kan nog veel feller, denkt Marc de Moor, directielid van het Belgische Argenta en verantwoordelijk voor de activiteiten van de bank in Nederland. De gemiddelde marge op hypotheken in Belgi is lager dan in Nederland, zegt hij. Naar schatting houden banken bij de zuiderburen ongeveer 0,4% over van iedere hypotheek die ze verkopen. In Nederland is dat zo'n 0,5%. Op een hypotheek van 200.000,- scheelt dat een consument 200,- per jaar. Eind jaren negentig waren de marges ruim twee keer zo groot.


De dalende marges geven aan dat hypotheken een massaproduct zijn geworden. Aanbieders kunnen alleen overleven als ze hoge volumes draaien en scherp op de kosten letten. De algemene verwachting is dat de prijsdruk de komende jaren zal toenemen. Grote gevestigde partijen als Rabobank en ING stroomlijnen hun productieproces en proberen met omvangrijke marketingcampagnes de kleine aanbieders uit de markt te drukken. Ondertussen rammelen buitenlandse concurrenten aan de poorten en eisen hun deel van de markt op.


Alleen al Argenta heeft in een paar jaar tijd een marktaandeel weten op te bouwen van 5%. Dat is evenveel als alle buitenlandse spelers twee jaar geleden bij elkaar hadden. Het totale belang van Argenta, Bank of Scotland, Gmac (General Motors Acceptance Corporation) en BNP Paribas komt nu op ongeveer 9%. Dat is net iets meer dan Postbank, het grootste label van ING.


De buitenlandse aanbieders weten zich te onderscheiden door scherpe prijzen en een niet al te ingewikkeld productaanbod. Op die manier blijven de kosten laag en is het voor consumenten en ook tussenpersonen eenvoudig te begrijpen.


Volgens Kees van de Kerk, commercieel directeur van de Hypotheker, de grootste tussenpersoon op de Nederlandse markt, heeft vooral Argenta zich goed gepositioneerd. De bank had in 2005 nog een marktaandeel van 3%. ''Ze hebben een goedgeprijsd product en worden aanbevolen door de Consumentenbond. Ook is hun propositie naar de tussenpersoon goed.''


Met dat laatste bedoelt Van de Kerk niet dat Argenta tussenpersonen beter beloont. ''Ze geven juist een lage provisie'', zegt hij. Wel is het zo dat de Belgische bank tevens een internetspaarrekening heeft met een relatief hoge rente. Van de Kerk: ''Hierdoor kunnen tussenpersonen hun klanten een totaalpakket aanbieden. Als je alleen een hypotheek verkoopt, heb je honderd concurrenten.''


De Moor bevestigt dit: ''We bieden als een van de weinige meer dan n inkomstenbron.'' Hij benadrukt dat consumenten niet verplicht zijn het totaalpakket van een hypotheek met spaar- en betaalrekening af te nemen. Koppelverkoop is in de markt niet toegestaan.


Argenta houdt de kosten laag door de administratie van hypotheken te outsourcen bij zogeheten servicers. Dit zijn partijen als Quion en Stater, waar ook andere buitenlandse partijen gebruik van maken.


Geruchten in de markt als zouden buitenlandse banken hun marktaandeel vergroten door het minder nauw te nemen met de vorig jaar herziene Code Hypothecaire Financiering spreekt De Moor gedecideerd tegen. ''Wij hebben die code net zo goed onderschreven als alle andere partijen'', zegt hij. De code legt aanbieders regels op om overcreditering tegen te gaan. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken beaamt de onderschrijving door buitenlandse banken. Zaken die tegen overtreders spelen worden niet bekendgemaakt.


De Moor verwacht dat het marktaandeel dit jaar verder zal groeien, maar niet in hetzelfde tempo. 'Er zal het nodige weerwerk van de grote partijen komen.'


Marktleider Rabobank is zich al sterk aan het terugvechten sinds het marktaandeel inclusief dat van dochter Obvion enkele jaren geleden terugliep tot 21%. In 2006 was dat alweer gestegen tot 25% tegen 23% het jaar ervoor. De coperatieve bank investeerde fors in reclamecampagnes en sommige lokale banken zijn tot het uiterste gegaan om klanten te winnen. Van de Kerk: ''Wij hebben dat in delen van het land gemerkt. Dan zeiden ze tegen klanten: 'Ga maar naar de Hypotheker, wij duiken er wel onder.'


ING zag zijn marktaandeel het afgelopen jaar dalen. Zowel Postbank als ING Bank verloor terrein. In totaal zakte het aandeel van 21% naar 18%. Dit ondanks hoge ambities, die gepaard gingen met het optuigen van een buitendienst en forse reclamebestedingen. Volgens een woordvoerder van de Postbank zit de bank nu weer in de lift. ''Sinds de start van de campagne halverwege 2006 is het marktaandeel weer gestegen met als eindstand in december 10,5%.'' Gemiddeld haalde de Postbank in 2006 8%.


Fortis laat eveneens herstel zien. De bank zakte in 2005 tot een dieptepunt van ongeveer 7% nadat het enkele jaren daarvoor nog comfortabel op 13% had gezeten. De bank verklaarde destijds dat het om een bewuste keuze ging. De marges waren zo sterk teruggelopen dat sommige hypotheekproducten niet meer rendabel waren.


Vorig jaar kwam het marktaandeel weer uit op 9%. De stijging is volgens de bank vooral het gevolg van meer marketingcampagnes. Ook scoorde de bank goed met een focus op het verlengen van rentevaste periodes.

Bron: Vereniging Eigen Huis 9 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief