Appartementseigenaren slecht voorgelicht
Appartementseigenaren Appartementseigenaren krijgen van hypotheekverstrekkers vaak meer geld te leen dan verantwoord is. Banken houden te weinig rekening dat er maandelijks aan de reservepot van de Vereniging van Eigenaren (VvE) meebetaald dient te worden. Belangenorganisatie VvE Belang slaat alarm en wil dat financile instellingen hun klanten beter voorlichten.


Eigenaren van appartementen hebben vaak te weinig budgettaire ruimte. Als ze niet voldoende genformeerd zijn dat ze naast de kosten voor gas, elektra, water en hypotheekrente ook elke maand minstens honderd euro aan de VvE moeten betalen, kunnen ze in de problemen komen. Doordat veel appartementseigenaren hier niks vanaf weten, komen zowel de eigenaren als de verenigingen in financile moeilijkheden.


VvE Belang maakt zich zorgen en roept daarom banken op daar beter op te letten. Ook worden aspirant appartementkopers geadviseerd voorzichtig te zijn, staat in het VvE Magazine van februari. Het gebeurt te vaak dat mensen die een appartement hebben gekocht niet voldoende zijn voorgelicht, aldus Fred Schuurs, directeur van VvE Belang.


Er moet volgens hem betere voorlichting komen. Mensen die op het punt staan een appartement te kopen worden daar vaak niet mee bereikt en weten daardoor niks af van de maandelijkse bijdrage.


Geldverstrekkers hebben volgens hem een zorgplicht tegenover hun klanten en moeten dus wijzen op de verplichtingen die de VvE met zich meebrengt. Maar er bestaat hevige concurrentie tussen geldverstrekkers, dus de neiging bestaat om dat aspect te vergeten, aldus Schuurs.


Niet alleen de appartementseigenaar, maar ook de VvE heeft dan een probleem. Als er namelijk groot onderhoud nodig is en er zit onvoldoende geld in de reservepot, stagneert het hele proces. Mensen die veel geleend hebben kunnen dan niet bijlenen, dus niet meebetalen aan de reservepot.


Schuurs vindt dat dit probleem meer aandacht moet krijgen. De volle omvang van het probleem zal op 1 mei 2008 naar voren komen. De overheid wil dat iedere VvE op die datum een reservefonds heeft, maar Schuurs is bang dat lang niet iedere appartementseigenaar in staat is om daar aan mee te betalen.

Bron: Vereniging Eigen Huis 22 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief