Advies over hypotheek vol leugens
hypotheek AMSTERDAM - Een groot deel van de hypotheekklanten wordt voorgelogen door hun adviseurs. 'Enkele tientallen procenten' van de tussenpersonen die polissen verkopen overtreden hiermee alle wettelijke bepalingen.


Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek van de financile toezichthouder Autoriteit Financile Markten (AFM) naar de handel en wandel van hypotheekadviseurs.


Veel klanten sluiten op aanraden van hun tussenpersoon zelfs een hypotheek af die hen later in grote financile problemen brengt.


Verder schilderen de polisverkopers de maandlasten van hypotheken en bijbehorende levensverzekeringen veelal te rooskleurig af. Het gebeurt zelfs dat adviseurs niet eens de rente vermelden.


De wet is glashelder over wat de tussenpersonen aan informatie moeten verstrekken aan mensen die op zoek zijn naar een hypotheek. Hypotheekklanten moeten duidelijk te zien krijgen wat hun financile verplichtingen nu en in de toekomst zijn.


Volgens de toezichthouder AFM laten de tussenpersonen dit veelal achterwege. Zij praten klanten soms zelf beleggingspolissen aan, zonder hen te wijzen op de gevaren. Beleggingspolissen zijn uitermate riskant, omdat een deel van de aflossing van de schuld hierbij moet worden verkregen door speculatieve beleggingen op de beurs. Valt de waardeontwikkeling van de aandelen tegen, dan kunnen mensen hun schuld niet afbetalen. In het slechtste geval moet de de woning dan worden verkocht.


Tussenpersonen zijn volgens de wet verplicht hun klant meerdere hypotheekproducten aan te bieden. Zij laten dit over het algemeen na, omdat hypotheekadviseurs bang zijn dat klanten overlopen naar een concurrent, als zij bedenktijd krijgen.


Sommige adviseurs bieden de klant zelfs alleen de hypotheek aan met de hoogste provisie voor de tussenpersoon zelf.


De NBVA, de brancheorganisatie van tussenpersonen, wil niet reageren, omdat zij het rapport nog niet kent. De problemen zoals de AFM schetst, komen de brancheorganisatie echter onbekend voor, aldus een NBVA-woordvoerder.


De AFM is geschrokken van de onwettige verkooppraktijken die de tussenpersonen er op na houden. Het gaat volgens de toezichthouder overigens niet overal mis.


Onlangs baarde de AFM veel opzien met een ander onderzoek, waaruit bleek dat polisverkopers nauwelijks rendabele woekerpolissen aan de man brengen, waarbij veel kosten verdwijnen in de zak van de tussenpersonen en de verzekeraars.

Bron: Het Parool 15 februari 2007


Hypotheek Nieuws


Hypotheek met fulltime baan in buitenland.
Maandag populairste zoekdag voor financiele producten.
Maximale hypotheek op basis van de nieuwe gedragscode.
Net niet genoeg inkomen voor een koopwoning.

Actueel

Hypotheekarchief